Onze inzet voor duurzaamheid

Hoe de HELUKABEL Groep actief zijn ecologische voetafdruk minimaliseert

Hands holding the world on green background

Als familiebedrijf neemt HELUKABEL zijn verantwoordelijkheid om de volgende generatie te beschermen zeer serieus. Duurzaamheid is hierbij een centraal thema, naast vele andere redenen. De specialist in elektrotechnische verbindingstechnologie levert aan de zonne- en windenergie-industrie en biedt kabels en draden voor e-mobiliteit, om er een paar te noemen. Op deze manier ondersteunt HELUKABEL zijn klanten bij de overgang naar milieuvriendelijke technologie en duurzame energie, wat een belangrijke stap is in de strijd tegen wereldwijde klimaatverandering.

Het verminderen van de ecologische voetafdruk van het bedrijf begint ook dicht bij huis. Om de impact van HELUKABEL op het milieu zo minimaal mogelijk te houden, wordt het grootste deel van de elektriciteit die wordt gebruikt voor productie, logistiek en kantoren op duurzame wijze door het bedrijf zelf opgewekt met behulp van een eigen fotovoltaïsch systeem. Het in 2021 gebouwde administratiegebouw bij het hoofdkantoor in Hemmingen voldoet aan de hoogste normen voor energie-efficiëntie, en zelfs in het volledig geautomatiseerde logistiek centrum wordt duurzaam gewerkt dankzij de moderne aandrijftechnologie en elektrische heftrucks. De HELUKABEL-fabriek in Windsbach is één van de meest geavanceerde in zijn soort, waarbij machines en installaties regelmatig worden geüpdatet om hun energieverbruik te minimaliseren.

In de productie worden alle materialen zo spaarzaam mogelijk gebruikt zonder in te boeten aan kwaliteit of prestaties. Afval wordt voor 96 procent gescheiden en waar technisch haalbaar gerecycled. Dit geldt zowel voor koper, een waardevolle grondstof, als voor synthetische materialen die worden gebruikt als isolatie en omhulling. Gesloten koel- en afvalwarmtebeheersystemen die in de productie worden gebruikt, zorgen voor een aanzienlijke vermindering van het water- en energieverbruik, en warmte van compressoren of extruders kan bijvoorbeeld tijdens de koudere maanden worden gebruikt om de fabriek te verwarmen.

HELUKABEL biedt zelfs een recyclingprogramma voor hun kabelhaspels, die gemaakt zijn van duurzaam hout. Deze lege haspels worden door het bedrijf gratis opgehaald bij klanten en zo vaak mogelijk hergebruikt. Wanneer de haspels het einde van hun operationele levensduur bereiken, worden ze op verantwoorde wijze gerecycled, wat ook bijdraagt aan het besparen van grondstoffen.

Voor HELUKABEL betekent duurzaam denken ook sociale verantwoordelijkheid. Het bedrijf biedt zijn medewerkers een aantal voordelen, zoals het helpen financieren van de aankoop van een fiets, en het aanbieden van gratis training en fysiotherapie in hun eigen fitnessstudio. Zowel in Hemmingen als in de omgeving is HELUKABEL op vele manieren betrokken, bijvoorbeeld door samenwerkingen met scholen en het ondersteunen van sportclubs. Veel internationale dochterondernemingen leiden ook soortgelijke initiatieven in hun eigen landen, wat bijdraagt aan de gecombineerde inspanningen van de HELUKABEL Groep om duurzaamheid te bevorderen.

Sinds 2019 wordt het bedrijf geëvalueerd door EcoVadis, één van de grootste mondiale organisaties die bedrijven beoordeelt op basis van duurzaamheid. De beoordeling van HELUKABEL is sindsdien alleen maar verbeterd, en in 2024 bereikte het bedrijf de EcoVadis-status van "toegewijd". Het milieubeheersysteem van HELUKABEL is ook gecertificeerd volgens DIN EN ISO 14001.

Heeft u nog vragen over duurzaamheid bij HELUKABEL? Ons team beantwoordt ze graag voor u via compliance@helukabel.de!

terug