Bekabelde containerwerelden

Container on the construction site

Elk jaar gebruikt Gföllner ongeveer 40.000 meter HELUKABEL-kabels om zijn containers uit te rusten met verlichting, elektriciteit en airconditioning. (© Gföllner Fahrzeugbau und Containertechnik GmbH)

Containers zijn gewoon stalen dozen? Niet als ze van Gföllner zijn. De Oostenrijkers zijn fabrikanten van geavanceerde eenmalige artikelen en kleine series – en vertrouwen op de expertise en producten van HELUKABEL.

Of het nu per schip, vrachtwagen of trein is, dag in, dag uit worden enorme hoeveelheden vracht in containers vervoerd. De stalen containers met standaardafmetingen zijn synoniem geworden voor vrachtverkeer over de hele wereld. Hun inzetmogelijkheden zijn veel diverser, hoewel modulaire containersystemen bijvoorbeeld worden gebruikt wanneer snelle en mobiele oplossingen vereist zijn in de installatiebouw of de engineering van energiecentrales. Ze dienen als tijdelijke of permanente kantoren en facilitaire ruimtes. Het Oostenrijkse bedrijf Gföllner Fahrzeugbau und Containertechnik GmbH is gespecialiseerd in de productie van precies dit soort containers, met een bijzondere focus op maatwerk en kleine serieproducten. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid tot de Europese marktleider in de bouw van grote containers. De megaboxen zijn tot 25 meter (82 voet) lang, zes meter (20 voet) breed en kunnen ladingen van meer dan 50 ton dragen.

MODULAIR CONCEPT IN XXL

Bij het traditionele bedrijf, opgericht in 1895, is de containertechniek ontstaan ​​uit de bouw van speciale voertuigen. Dat was in 1970 en sindsdien zijn er meer dan 50.000 eenheden over de hele wereld verscheept vanuit de Gföllner-site in Sankt Georgen in Opper-Oostenrijk. "Er is geen land ter wereld waar onze containers niet staan", zegt Patrick Samhaber, technisch inkoper bij Gföllner en een van de 300 medewerkers van het bedrijf. Gföllner vervaardigt, ombouwt en test de containers voordat ze naar hun bestemming worden vervoerd. Als ze daar aankomen, zijn ze vaak modulair in elkaar gezet. "We hebben bijvoorbeeld ooit vier containers samengevoegd om een ​​grote ruimte te creëren voor de schakelapparatuur die de stroomverdeling in een kopermijn regelde", legt Samhaber uit. Gföllner ontwikkelt in samenwerking met zijn klanten de technologie en infrastructuur voor deze zogenaamde modulaire kamercellen. "We installeren wat de klant wil: verlichting, airconditioning, stroomverdeling, ventilatie, alarm- en brandblussystemen, om er maar een paar te noemen", zegt Samhaber. De benodigde kabels lopen door een ondergrondse verdeelkamer, een verhoogde vloer in het frame van de container.

Container hangt aan een kraan
Containers zijn vaak verbonden om plantstructuren te vormen. (© Gföllner Fahrzeugbau und Containertechnik GmbH)

“Voor het bedrijf Gföllner hebben we zoiets voor het eerst in Oostenrijk gedaan; maar het laat zien hoe goed de wereldwijde samenwerking binnen de HELUKABEL Group werkt.”

-Thomas Schmidbauer, Area Sales Manager bij HELUKABEL Oostenrijk

Het bovenste deel, de kap genoemd, kan van het basisframe worden geschroefd. Hierdoor kunnen de kabels snel en veilig in de vloer worden gelegd. Om de kabelinstallatie binnen een module flexibeler te maken, kunnen de ondergrondse verdeelkamers op verschillende hoogtes worden geplaatst. Een dergelijke flexibiliteit versterkt Gföllners claim van "het vinden van de juiste oplossing voor alle toepassingen", zoals Patrick Samhaber het uitdrukt. En om ervoor te zorgen dat de oplossing de best mogelijke is, vertrouwt Gföllner op producten van HELUKABEL. "We installeren in totaal 35.000 tot 40.000 meter (22 tot 25 mijl) HELUKABEL-kabels per jaar", zegt Samhaber. Dit zijn voornamelijk stuurkabels zoals de MEGAFLEX 500, JZ-500 HMH of JZ-600 HMH. Alle drie zijn halogeenvrij; de relevantie van andere kabeleigenschappen hangt af van het toepassingsscenario en het doel. “Als we bijvoorbeeld hydraulische systemen in de containers installeren, moeten kabels oliebestendig zijn, dus die soorten bestellen we ook bij HELUKABEL”, zegt Samhaber.

ANDERE LANDEN, ANDERE NORMEN

De gehele container, inclusief apparatuur en kabels, moet voldoen aan een breed scala aan veiligheidsvoorschriften. Het hierboven genoemde hydraulische systeem is slechts een van de vele voorbeelden. “Vanzelfsprekend mag niets in of op een container bij een raffinaderij smelten”, zegt Samhaber, “en containers die aan zilte zeelucht worden blootgesteld, moeten met speciale verf worden behandeld. Het is ook van cruciaal belang om te onthouden dat elk land zijn eigen normen en certificeringen heeft”. In deze context is het belangrijk om te begrijpen dat 90 procent van de Gföllner-containers in geprefabriceerde staat naar het buitenland worden verscheept om een ​​snelle montage ter plaatse mogelijk te maken. Iedereen die bijvoorbeeld een fabriek in de VS exploiteert, moet bekend zijn met de National Electrical Code (NEC), de veiligheidsnorm voor elektrische installaties. “Het naleven van dergelijke normen is uiterst belangrijk”, zegt Samhaber, “en HELUKABEL is in dit opzicht een bijzonder sterke partner voor ons.” Zo draagt ​​HELUKABEL bij aan het feit dat de producten van Gföllner goed voorbereid zijn voor de export.

Container is transported on a truck
Wereldwijd in gebruik: Gföllner voert ook speciale bestellingen uit en wordt ondersteund door HELUKABEL. (© Gföllner Fahrzeugbau und Containertechnik GmbH)

SPECIALE KABEL VAN 8.000 METER – OVER DE ATLANTISCHE OCEAAN EN ACHTERUIT

Hoe dit er in de praktijk uitziet, wordt als volgt geïllustreerd: Gföllner ontving onlangs een order voor containers met vooraf geïnstalleerde generatoren van een op motoren gebaseerde warmtekrachtkoppelingsinstallatie in de VS. De klant wilde de DLO Torsion 535kcmil stroomkabel in de containers gebruiken omdat deze voldeed aan de eisen die gesteld worden in de Amerikaanse normen voor hoge mechanische belasting en extreme weersbescherming. HELUKABEL was in staat om deze kabel in grote hoeveelheden op de gewenste lengtes te leveren – en binnen de vereiste deadline. "Dergelijke kabels maken deel uit van ons productportfolio, dus we konden ze bestellen bij onze dochteronderneming in de VS", zegt Petra Hochrathner, area sales manager voor dit project bij HELUKABEL Oostenrijk. Wat volgde was een logistieke prestatie. “De kabelhaspels, plus compressiegereedschap, moesten naar ons worden gebracht zodat we de kabels konden installeren”, zegt Patrick Samhaber. Dit betekende dat ze van de VS naar Oostenrijk moesten worden verscheept, waar Gföllner de 8.000 meter lange stroomkabel in en rond de generatoren in de containers plaatste en installeerde. Vervolgens werden ze teruggestuurd naar de klant in de VS. Het project was binnen een half jaar afgerond, een extreem korte tijd voor een project van een dergelijke omvang. "Wat de kabels betreft, het was echt een kwestie van de Atlantische Oceaan over en terug", zegt Samhaber lachend. “Het was inderdaad een gigantische onderneming”, herinnert Petra Hochrathner zich van HELUKABEL Oostenrijk. “Zoiets hadden we nog nooit gedaan. Het laat ook zien hoe goed de samenwerking met de HELUKABEL-dochteronderneming in de VS werkt.” Voor Patrick Samhaber zijn het dit soort projecten die Gföllner onderscheiden van hun concurrenten. “Elke dag worden we geconfronteerd met nieuwe taken. Standaardproducten hebben we zelden, omdat we normaal gesproken alleen maatwerk ontwikkelen. Dat maakt het spannend.” Een beschrijving die ook van toepassing is op HELUKABEL – en de reden waarom Samhaber de Hemmingen prijst bedrijf als “zeer professioneel en klantgericht.”

AANGEPASTE CONTAINERTECHNOLOGIE

Wie: Gföllner Fahrzeugbau en Containertechnik GmbH; 300 medewerkers; reeds meer dan 50.000 containers vervaardigd; 70 procent exportaandeel.

Wat: Het bedrijf, met hoofdkantoor in Sankt Georgen (Oostenrijk), werd opgericht in 1895. In de jaren 70 werd containertechnologie toegevoegd aan het portfolio van voertuigen en trailers. Gföllner is inmiddels marktleider in Europa voor grote, lichtgewicht containers.

terug